3 saker du kan göra för att göra skillnad

Ormbunksväxter och snittblommor

Sedan mitten av 1980-talet har odlare i tropikerna, från Latinamerika till Afrika, ökat sin produktion av rosor, nejlikor och andra blommor för att möta den ökande efterfrågan i Europa och USA. Nittio procent av de snittblommor och ormbunksväxter som importeras till USA kommer från Colombia, Ecuador eller något annat latinamerikanskt land. Kenya står för en fjärdedel av alla buketter som säljs inom EU. Rosorna du köpte på alla hjärtans dag var antagligen odlade i tropikerna, och många av de ormbunkar som blandas in i blomsterbuketterna odlas i Costa Rica och Guatemala.

Blomsterodlingsindustrins snabba tillväxt har skapat många välkomna arbetstillfällen i Latinamerika. Costa Rica tjänar årligen 52 miljoner USD på försäljning av den blanka, mörkgröna ormbunkssort som används i många buketter. I Costa Rica är 6000 människor anställda på växtodlingsföretag som erbjuder bättre lön än vad en genomsnittlig landsbygdsbo tjänar. I Kenya har blommor blivit den näst största exportvaran efter te, och där säljer blommor bättre än kaffe.

Men blomsterförädlingen har ofta skett på bekostnad av livskraftiga ekosystem – och på bekostnad av välbefinnandet hos arbetare och kringliggande samhällen.

De som odlar blommor och ormbunksväxter använder ofta generösa mängder kemikalier, och eftersom blommor inte ska ätas sätter myndigheterna inga begränsningar för användandet av bekämpningsmedel. Den bristande kontrollen gör att mängden bekämpnings- och gödningsmedel som används på blomsterodlingarna riskerar att hota både arbetarnas hälsa och tillgången på dricksvatten. I många fall kräver importländerna att mycket bekämpningsmedel använts för att blommorna säkert ska vara fria från ohyra.

Miljövänlig odling av blommor

Blomsterodlingar som är certifierade av Rainforest Alliance följer de stränga kraven i Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard, som skyddar ekosystem och livsmiljöer, vatten och jordar, samt förespråkar skäliga och säkra arbetsvillkor. De ska också se till att odlingarna sköter sig som goda grannar till både vildmark och samhällen på landsbygden.

Läs mer

3 saker du kan göra för att göra skillnad

Search form